Pravděpodobné místo zaniklé tvrze, v místě domů č.p.4 a 5
Pohled od západu na domy č.p.4 (žlutý) a č.p.5 (zelený), v jejichž místech snad stávala tvrz.
© Roman Řezáč 06/2006
Graficke pismenko Zatím archeologicky nepotvrzené místo tvrze, které se nachází v severní části obce. Jde o navazující domy č.p.4 a 5 a jejich pozemky, tvořící dohromady mírný lichoběžník o nejdelších stranách asi 70 x 40 m. Právě místu, kde stojí se říkávalo "Zámčisko", tedy příznačné označení pro „místo, kde stávala tvrz“. Mimo tento název bychom jiné pozůstatky po tvrzi hledali pouhým okem marně a ostatní je na případném výzkumu. Místo není ani nějak znatelně vyvýšené, což u tvrze situované v rovině nějak nepřekvapuje a snad jen zaoblení silnice na severní straně může napovídat respektování původního příkopu a také potok zvaný Šišemka, který ...

historie

V roce 1372 ji markrabě Jan Jindřich udělil bratrům Oldřichovi,Damiánovi a Štěpánovi z Kladník. Ale už roku 1406 dostal tvrz a ves od Jošta dědičně Myslibor Rys z Kladník, jenž zboží ihned přenechal Václavovi z Příkaz a svému synovci Janovi (CDM X, č. 161; ZDO VII, č. 2 a 3). V letech 1408-1437 tvrz vlastnili vladykové z Prus a Martin ji prodal Janu Bradkovi z Kochova, jenž zde seděl ještě v roce 1464 (ZDO VII, č. 676; X, č. 312; KP IV, 298).

Roman Řezáč (citace z:Plaček, M., Nové a revidované lokality 2005), 24.6. 2006