Hrad byl postaven ve 13. stol. Robertem deCauntetonem. Od r. 1247 byl v majetku rodu deRoche, v 15. stol. byl přestavěn. R. 1642 obsazen parlamentním vojskem na poč. Anglické občanské války, r. 1652 zkonfiskován. V 17. stol. byl pronajímán, od r. 1723 v majetku Alana Brodericka, nevyužíván zchátral.
Glanworth
Často publikovaný pohled na hrad od jihovýchodu, s řekou a mostem (17. stol).

Historie hradu Glanworth

Graficke pismenko Hrad Glanworth se nachází v severní části hrabství Cork. Prvním normanským dobyvatelem tohoto území byl Raymond leGros. Raymond krátce po roce 1183 svěřil tuto oblast svému vazalovi Robertu deCaunteton. Je pravděpodobné, že nejstarší dřevěné opevnění hradu pochází někdy z této doby. Původní dřevěný hrad z konce 12. století byl na severu a na západě vymezen čtvrtkruhovým příkopem. Ten je dnes patrný již jen z leteckých fotografií. Ve 13. století byl na místě dřevěné stavby vybudován kamenný hrad. Ve vnitřním prostoru hradu poblíž jihovýchodního okraje útesu byl postaven volně stojící čtverhranný donjon (obytná věž převážně čtvercového nebo obdélníkového půdorysu) ...
Pavel Semple (zdroj: Conleth Manning, The History and Archaeology of Glanworth Castle, Co. Cork: Excavations 1982-4, nakladatelstvi Castle Print Ltd, Galway, 2009), 12.7. 2012

popis

Hrad zaujímá konec náhorní planiny nad řekou Funshion. Na východě je ohraničen asi 20 m vysokým skalním útesem nad řekou. Tento útes vytváří na jihovýchodě špici, kterou zde náhorní planina končí. Jižní strana hradu je pak vymezena příkrým svahem spadajícím do úvozu. Pouze na severu a na západě se planina od hradu postupně zvedá a přírodní obrana tu tak zcela chybí. Do dnešních dob se zachoval především donjon a latrínová věž, která je se