Antýgl

Antigelhof, Otýgl, Tigel
Bývalý královský dvorec, prvně připomínán r. 1500. Od r. 1523 sklárna, odtud název podle jediné pece ve sklárně "ein Tiegel", z toho Antýgl. Dnes jádro známého autokempingu, významná křižovatka turistických, bežeckých a cyklistických tras.
Antýgl,Královský dvorec
Antýgl, královský dvorec, leží uprostřed Šumavské louky v malebném údolí řeky Vydry v Národním parku Šumava nedaleko Modravy a Srní.
L. H. , 20.2. 2012

Antýgl
    Bývalý královský dvorec Antýgl (dříve Otýgl) byl poprvé připomínán roku 1500. V letech 1523–1818 zde zpracovávala sklárna duté sklo a páteříky (skleněné kuličky pro růžence) založená Janem Fuchsem ze Svojše. Dnešní název Antýgl vznikl ze slova "ein Tigel" (pec), protože sklárna měla jen jednu pec. Usedlost patřila ke stodůlecké královácké rychtě. Králováci byli osadníci, kteří od 12. století střežili státní hranice a současně hlídali i zlaté

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.