Botanická zahrada byla založena v 60. letech 20. stol. Zabírá část původních hradeb města, tzv. Korunní pevnůstku. Součástí zahrady je rozárium a velké alpinum. K zahradě patří skleníky, z nichž první byl postaven v l. 1927–1930. Později byly přistavěny další. R. 2006 prošla zahrada rekonstrukcí.
Olomouc - Botanická zahrada v Bezručových sadech
© Ivo Rozehnal, 09/2011
Graficke pismenko V Olomouci jsou situovány v centru města v těsném sousedství botanické zahrady dvě: botanickou zahradu, která se nachází mezi Mlýnským potokem pod hradbami v Bezručových sadech a třídou 17. listopadu, obhospodařuje Výstaviště Flora Olomouc. Její součástí je rozárium a alpinum, rozkládá se na ploše 8 ha. Výstaviště Flora Olomouc spravuje také sbírkové skleníky ve Smetanových sadech.
Vedle Smetanových sadů leží druhá botanická zahrada (0,65 ha), nejstarší na Moravě, kterou provozuje Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého.
22.9. 2011

historie

Botanická zahrada Výstaviště Flora Olomouc v Bezručových sadech byla vytvořena v 60. letech 20. století. Botanická zahrada zabírá plochu tzv. Korunní pevnůstky – části původních hradeb města. R. 1979 bylo založeno na hradbách velké alpinum. Součástí botanické zahrady je rozárium, založené na konci 60. let 20. století; růžová zahrada s deseti tisíci keři růží. Projekt rozária je od zahradního arch. Emila Zavadila. R. 2006 proběhla rekonstrukce

popis

V botanické zahradě v Bezručových sadech v Olomouci se nachází věhlasné rozárium (růžová zahrada) s 10 000 keříky růží, alpinum (skalka; miniaturizovaná horská krajina), expozice různých rostlin a trav, či sochařské expozice.
    Ivo Rozehnal, 22.9. 2011