Chalupská slať

Svinná Lada
Rozsáhlé rašeliniště Chalupská Slať s krátkou naučnou stezkou, vedoucí k vyhlídkové plošině na největší rašelinné jezero v Čechách. V minulosti byla slať poškozena těžbou rašeliny.
Chalupská Slať - pohled na jezírko
Graficke pismenko Z Borových Lad směrem na Kvildu, nejprve po asfaltce, odb. do Svinných Lad, pěšinou podél chalup až na místo. Pro motoristy je k dispozici při silnici č.167 asi 600m za Borovými Lady směrem na Kvildu, upravené odpočívadlo. V blízkosti NS vede cyklostezka, parkoviště pro kola se nachází cca 20 m. od vstupu na poválový chodník. Naučná stezka je doplněna informačními tabulemi, po cca 220 metrech je zakončena vyhlídkovou plošinou, odkud se nabízí výhled největší rašelinné jezero v ČR. Stezka je volně přístupná. Ve Svinných Ladách se nachází budova infocentra s doplňující expozicí a prodejem suvenýrů. Nad Borovými Lady na kopci Vyhlídka (1068 m.n.m) asi 10m. vysoká dřevěná věž s částečným výhledem do okolí. Je součástí NS Les, která začíná nedaleko Borových Lad.
Pavel Jarý, 21.6. 2007

historie

Místo bylo v minulosti narušeno ruční těžbou rašeliny. Po vysušení sloužila coby stelivo, později jako topivo. Dnešní člověk to jen těžko chápe, ale tehdy nebylo okolí zalesněno jako nyní. Navíc lesy patřily vrchnosti. Podmáčené pozemky s rašelinou nikomu nepatřily, ležely ladem (odtud názvy okolních obcí - Borová, Svinná a Černá Lada), proto se získaná surovina stala oblíbenou. Těžba měla původně zničit celé rašeliniště, počítalo se dokonce i

popis

Rašeliniště najdete mezi obcemi Borová Lada a Nový Svět při soutoku Teplé Vltavy a Vydřího potoka. Řadí se do skupiny přechodných rašelinišť. Navazují na ni Novosvětská a Pasecká slať. Chalupská Slať s rozlohou 137 ha ležící v nadmořské výšce kolem 910 m.n.m. patří mezi nejvýznamnější rašeliniště na Šumavě. Ve střední části se nachází největší rašelinné jezero (1.3 ha) v Čechách. Postupně zarůstá, ale tento proces není nijak dramatický. Na