zámek Seefeld

Seefeld-Kadolz
Původně gotický hrad založili zřejmě na konci 13. stol. Kuenringové. V r. 1336 obléhán a dobyt králem Janem Lucemburským. Po vymření Kuenringů v r. 1594 hrad koupili Hardeggové (Hardekové), kteří jej v l. 1710-1715 přestavěli na barokní zámek. V současnosti zámek obývá Maximilian Hardegg s rodinou.
© Luděk Vláčil 06/2016
Graficke pismenko Seefeld-Kadolz nacházející se v Dolním Rakousku nedaleko rakousko-moravské hranice je vinařská obec složená ze dvou dříve samostatných vesnic Seefeld a Großkadolz. Dominantou Seefeldu je zdálky viditelný zámek se zahradou stojící na vrchu na severovýchodním okraji obce. Ten dodnes obývají příslušníci starobylého hraběcího rodu pánů z Hardeggu a je tudíž běžně veřejnosti nepřístupný. Občas se zde však konají akce spojené s vínem. Další památkou obce je barokní kostel sv. Anny, v němž má být pohřben poslední člen rodu Kuenringů, zakladatelů seefeldského hradu.

historie

Seefeld je prvně zmiňován v listině z roku 1108, kde se uvádí jako trhová vesnice Veste Seefeld. V roce 1292 získaly lénem ves Kuenringové. Tento starobylý rakouský rod patřil společně se stejně mocnými Hardeky a Schaunbergy k nejmocnějším rodům Dolního Rakouska. Zřejmě ti zde založili také vodní hrad. V polovině června roku 1336 hrad obléhal pomocí beranů (beranidel) a obléhacích strojů při svém tažení do Rakouska český král Jan Lucemburský.

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.seefeld-kadolz.at, https://de.wikipedia.org/, http://www.grafhardegg.at a další, 26.6. 2016