zámek Dubnica nad Váhom

kaštieľ Château Mignon
Objekt vznikl snad již v 1. pol. 17. stol. a od r. 1835 sloužil jako dům pro zahradníky, kteří zde bydleli až do zániku oranžérie v r. 1937. V 2. pol. 20. stol. byl zmodernizován. V r. 2006 proběhla rekonstrukce podle původních plánů. Budova v současnosti slouží jako hotel.
© Luděk Vláčil 09/2015
Graficke pismenko Město Dubnica nad Váhom leží na západním Slovensku v Trenčínském kraji v okrese Ilava. Château Mignon je dvoupodlažní objekt s hladkou fasádou a se dvěma křídly. Objekt je v literatuře často uváděn jako zámek, není však známo, že by někdy jako panské sídlo skutečně sloužil. Dnes je v něm hotel a nachází se v centru města na opačném konci parku J. B. Magina než mnohem větší barokně-renesanční zámek (kaštiel). V parku je zajímavá kamenná stavba lidově nazývaná Grotta, jež připomíná zříceninu starého hradu a je k ní přistavěna i dřevěná rozhledna.
Luděk Vláčil- zdroj: http://www.chateaumignon.eu, http://www.kastiel.org/, http://www.pamiatkynaslovensku.sk, http://www.dubnica.sk a další, 26.3. 2016

historie

kaštiel Château Mignon je v literatuře často uváděn jako zámek, není však jisté, že by někdy jako panské sídlo skutečně sloužil. Objekt měl být postaven v 1. polovině 17. století a v 1. polovině 19. století přestavěn. Od roku 1835 sloužil jako zahradní dům pro zaměstnance, kteří se starali o přilehlý park rozsáhlého dubnického kaštieľa (typ zámku). Původními majiteli byla rodina Ilešházi, která sídlila v dubnickém zámku a měla rozsáhlé majetky

Luděk Vláčil- zdroj: http://www.mic.dubnica.eu, http://www.kastiel.org, http://www.pamiatkynaslovensku.sk, http://www.chateaumignon.eu, http://www.slovenskehrady.sk a další, 26.3. 2016

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    Slovensko