Barokní zámek postaven Josefem Esterházy v letech 1714-1722. V roce 1766 zde pobyla císařovna Marie Terezie. Zkonfiskován státem v roce 1947. Dnes v soukromém vlastnictví a chátrá. Park přeměněn na golfové hřiště.
Bernolákovo
Pohled na zámek od jihu.
Graficke pismenko Zámek (kaštiel) Bernolákovo se nachází na západním okraji vsi přibližně 15 km severovýchodně od centra Bratislavy. Jen několik metrů jižně od zámku stojí kostel sv. Štěpána s románskou lodí a pozůstatky hradu Čeklís.
Pavel Semple, 5.2. 2014

Historie zámku
    Barokní zámek nechal postavit Josef Esterházy v letech 1714-1722. Na stavbě se pravděpodobně podílel významný rakouský architekt Jan Fischer z Erlachu. V okolí zámku byl vybudován rozsáhlý francouzský park. V první polovině 18 století byly provedeny drobné úpravy architektem J. Fellnerem. Zámek v té době patřil k nejhonosnějším barokním zámkům na území dnešního Slovenska. V roce 1766 zde Esterházyové hostili císařovnu Marii Terezii s celým

Pavel Semple, zdroj: (www.bernolakovo.sk, místní informační tabule), 5.2. 2014

popis

Zámek je dvojpodlažní trojkřídlá stavba s mansardovou střechou a nárožními věžemi na konci obou bočních křídel. Ve středním křídle je centrální oválná věž. Nádvoří zámku je na jižní přístupové straně uzavřeno zdí s bránou. Přístup k bráně vede po zděném mostě přes příkop, který na jižní straně odděluje zámek od okolí. Zámek si tak podržel obranné prvky na přístupové straně. Vstup z nádvoří se nachází ve výrazném rizalitu se sloupovou

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    Slovensko