Barokní kamenný most byl postaven v l. 1700–1710 na místě staršího dřevěného mostu. Stavbu zadala kněžna Metternichová. Vzorem pro stavbu byl pražský Karlův most. Za II. sv. války poškozen. R. 2001 provedena rekonstrukce mostu. Zdoben šesti sochami světců v životní velikosti (pův. počet 8).

most v Bělé

Graficke pismenko Prvně se o mostu vědělo už v 11. století. Tuto zmínku přinesl kronikář Kosmas. Původně zde stál most dřevěný, který roku 1710 nahradil most kamenný s osmi oblouky a třemi páry pilířů. Na pilířích stojí sochy světců Archanděla Michaela, sv. Jana Nepomuckého, sv. Antonína Paduánského, Panny Marie Neposkvrněné, sv. Václava a sv. Erasma. Sochy jsou v životní velikosti a říká se, že jich tam prvně bylo o dvě více. Do roku 1995 byl most plně funkční pro dopravu, dnes již tomu tak není. Roku 2001 prošel most celkovou rekonstrukcí. Délka mostu je 45 m, šířka 6 m a výška pouhých 3,5 m. MUDr. O. Tikal zakreslil most do znaku obce Bělá nad Radbuzou spolu (spolu s pecnem chleba a zkříženými chodskými čakany).
Alena Volná (upr. rd.), 13.11. 2010