hrad Szczerba

Schnallenstein, Šnalenštejn, Gniewoszova
Zřícenina gotického strážního hradu, existujícího ve 13. až 15. století. Úkolem hradu bylo střežit starou obchodní stezku, která přes Moravu, Kladsko a Polsko spojovala už od pravěku sever a jih Evropy.
© Luděk Vláčil 07/2016
Graficke pismenko Hrad se nachází nad soutokem dvou potoků poblíž silnice z Miedzylesie do Gniewoszówa. Ze silnice není patrný, ale upozorní na něj nevelké parkoviště s informační cedulí a mapkou. Odtud vás ke hradu dovedou směrovky.
Jan Pížl , 22.1. 2009

Hrad Szczerba
    Hrad Szczerba byl vybudován ke konci 13. století. Přesné datum ani stavebník nejsou známy. Víme, že začátkem následujícího věku patřil českému králi. Úkolem hradu bylo střežit starou obchodní stezku, která přes Moravu, Kladsko (ve směru Miedzylesie, Bystrzyca, Klodzko) a Polsko spojovala už od pravěku sever a jih Evropy. Král Václav II. věnoval pevnost cisterciákům z kameneckého kláštera. V bojích po vymření Přemyslovců byl hrad silně

Jan Pížl, podle informační tabule na hradě a podle http://www.zamkipolskie.com/gniewosz/gniewosz.html, 22.1. 2009

popis

Hrad chránila mohutná obvodová hradba, ve směru nepravděpodobnějšího ostřelování zaoblená. Ta se také dochovala ve velmi dobrém stavu. Do hradby byl zapojen palác jako hlavní obranná i obytná stavba. Dnes je v horším stavu než hradba, ale i tak zde najdeme poměrně výrazné zbytky zdí a polozasypanou, klenutou místnost. Hrad leží ve vzrostlém lese, v nejbližším okolí nalezneme hluboké strže, menší skály a dokonce i jednu jeskyni.
    Polsko
    dolnośląskie