Původně pozdně renesanční kaštěl (zámek) byl postaven někdy v 2. pol. 17. stol. V 19. stol. byl přistavěn klasicistní portikus a budova získala romantizující fasádu. Posledními majiteli byli Schlesingerové. V současnosti je v soukromém vlastnictví a slouží jako pohostinství.
© Luděk Vláčil 07/2016
Graficke pismenko Nevelký kaštěl (jeden z typů šlechtických sídel na Slovensku, u nás souhrnně označovaných jako zámek) č. p. 39 stojí u hlavní silnice ve vsi Kľúčové v místní části města Nemšová v Trenčínském kraji na severozápadním Slovensku. V současnosti nepříliš udržovaný objekt, působící opravdu nevábným dojmem, je kulturní památkou a slouží jako hostinec. Podle popisu Jozefa Ľudovíta Holubyho se však v minulosti jednalo o krásné a vkusně zařízené sídlo. Vedle zámku stojí kaplička sv. Anny s erbem rodiny Scherzových, kteří ji měli v roce 1868 postavit a jim měla také sloužit jako rodová hrobka. Nedaleko se nachází mnohem atraktivnější ...

historie

Nevelký, původně pozdně renesanční kaštěl (jeden z typů šlechtických sídel na Slovensku, u nás souhrnně označovaných jako zámek) byl postaven někdy v 2. polovině 17. století, snad kolem r. 1678. Je možné, že vznikl přestavbou starší kúrie (skromnější sídlo šlechty {zámek}). Prvními známými majiteli zámku jsou Preisové. Po jejich vymření jej získal vyšší císařský důstojník Ján Scherz. Na zámku u rodiny Scherzových působil jako vychovatel

Luděk Vláčil - zdroj: 700 slovenských hradov, zámkov, kaštieľov, panských sídel a pevností - Ján Lacika, Ikar 2010, http://klucove.nemsova.sk/pamiatky a další, 4.8. 2016

popis

Cihlovo-kamenná obdélníková budova má ve středu čelní fasády přistavěný klasicistický portikus, který stojí nad hlavním vchodem a ze tří stran je otevřený vysokými, obloukovými vstupy. Fasáda čelního průčelí je rozdělena kordonovou římsou, má po obou stranách portiku po dvou okenních osách. Okna jsou lemována plastickou, profilovanou šambránou a segmentovou nad okenní římsou. Obě boční fasády mají po dvou okenních osách, ale na jižní je první,

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    Slovensko