Moje místa 0
Jediným pozůstalým historickým objektem městečka Cetviny je kostel, vzniklý před pol. 14. století. Stavba, rozšířená o trojlodí ve II. pol. 15. století a barokně upravená v letech 1735–6 přečkala zánik městečka po zřízení hraničního pásma roku 1956.
Kostel od severu
© Ivan Grisa 05/2010
Graficke pismenko Cetviny se nacházejí na pravém břehu Malše jihovýchodně od Dolního Dvořiště, jehož jsou poměrně vzdálenou součástí. Autem sem lze dojet od Rychnova nad Malší přes Svatý Kámen a Tichou (viz hesla) nebo od Malont. Obě silnice jsou velmi malebné, ale značně neudržované. Pěší sem přivede naučná stezka Řemeslo na řece, cyklisty pak cyklostezka 34 Rožmberského dědictví.

Kostel Narození Panny Marie v Cetvinách u Dolního Dvořiště
    Cetviny (Zettwing) vznikly jako trhové centrum východní části panství Rožmberk před polovinou 14. století. Tehdy zde byl postaven i kostel, z něhož se zachoval presbytář a zřejmě i věž. Ve II. polovině 15. století vzniklo síňové trojlodí, které snad nahradilo starší loď. Kostel byl vyrabován a vypálen na počátku třicetileté války (1620), po provizorní poválečné opravě následovala barokní úprava v letech 1735–36, jejímž nejvýraznějším výsledkem

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 1., Academia 1977, K. Kuča: Města a městečka..., 1. díl, Libri 1996 a D. Líbal: Katalog gotické architektury v ČR do husitských válek, Unicornis 2001, 12.5. 2010