rekreační dům Gigant

sanatorium Wölfelsgrund,sanatorium dr Jänische, dom Wypoczynkowy Gigant 1882, Miedzygórze
Sanatorium vybudoval Dr. Jänisch v tyrolském stylu v letech 1882-1883 jako klimatické lázně k léčbě respiračních chorob. V r. 1936 bylo rozšířeno. Po 2. světové válce sloužilo jako středisko pro rekreační pobyty polských pracujících. Rekreačním účelům komplex slouží dodnes.
© Luděk Vláčil 07/2016
Graficke pismenko Bývalé sanatorium Dr. Jänische, nyní rekreační dům Gigant (dom Wypoczynkowy Gigant), se nachází v Dolním Slezsku v okrese Kłodzko v úzkém údolí Wilczky na úpatí Králického Sněžníku v Międzygórze (do 7. května 1946 Wölfelsgrund, česky Vlčí Důl), která je místní částí města Bystrzyca Kłodzka. Přestože název Międzygórze svádí k použití českého výrazu Mezihoří, česky se tato vesnice jmenuje správně Vlčí Důl, což je odvozeno od původního německého pojmenování Wölfelsgrund. Ves Międzygórze byla již od konce 18. století turistickou a rekreační oblastí, což dokazuje spousta architektonicky zajímavých budov vystavěných v tyrolském stylu s množstvím ...
Luděk Vláčil- zdroj:https://cs.wikipedia.org, http://www.gigant.ng.pl/ a další, 21.7. 2016

historie

Ves Wölfelsgrund (dnes Międzygórze) byla již od konce 18. století turistickou a rekreační oblastí. Koncem 19. století zde vzniklo mnoho architektonicky zajímavých budov vystavěných v tyrolském stylu. Největší z nich bylo sanatorium postavené Dr. Jänischem v letech 1882-1883, které původně sloužilo jako klimatické lázně. Díky svému krásnému okolí se Wölfelsgrund brzy stal oblíbeným výletním a zimním sportovním centrem. V roce 1936 došlo k velkému

Luděk Vláčil- zdroj:http://www.bystrzycaklodzka.pl, http://www.gigant.ng.pl/ a další, 22.7. 2016