Vodní hrad vznikl postupným rozšířením čtyřhranné tvrze jako součást městského opevnění. V r. 1406 jej obsadil Jan Sokol z Lamberka a v r. 1482 Matyáš Korvín. V r. 1945 poničen dělostřeleckou palbou. Od r. 1972 v interiéru muzeum piva. Od r. 2007 hrad v majetku města.
Hrad od JZ.
Graficke pismenko Město Laa an der Thaya (česky Láva nad Dyjí) leží ve spolkové zemi Dolní Rakousko v okrese Mistelbach, těsně u hranic s Českou republikou a asi dva kilometry jižně od moravského Hevlína. Nachází se v regionu Weinviertel, který je turisticky vyhledáván také díky termálním lázním. Na severovýchodním okraji historického centra města u vodního náhonu se nachází městský vodní hrad zvaný Laaer Burg (Lávský hrad). Jedná se o impozantní kamennou stavbu s věží Butterfassturm a nižší čtvercovou věží Streitturm. V hradě je muzeum piva přístupné v návštěvních hodinách a konají se zde také různé kulturní akce. K dalším památkám městečka patří například kostel sv. Víta, nebo stará a nová radnice, kolem níž prochází modře a červeně značená turistická stezka.

historie

Již v roce 1150 je zde zmiňována vesnice, jejíž součástí měla být i tvrz. Kolem roku 1190 koupil osadu vévoda Leopold V. Jeho syn Leopold VI. (1175/1176–1230) nechal rozrůstající se osadu opevnit hradbou, do níž měla být zapojena i původní tvrz. Hradby chránil vodní příkop, jehož hlavní uzávěr střežila čtyřhranná věž, která byla pozdějšími přístavbami rozšířena na hrad. Ten byl od počátku součástí městského opevnění jako poslední místo obrany,

Luděk Vláčil - zdroj: informační cedule, město Laa an der Thaya, http://www.apsida.cz a další, 9.4. 2016

popis

Hrad na čtyřúhelníkovém půdorysu, v jehož části blíže k městu stojí věž ve tvaru máselnice z 15. stol. V zadní části je menší čtyřhranná věž, která je nejstarší částí hradu. Na nádvoří se nachází dvoupodlažní budova zastřešená pultovou střechou, která přiléhá k obvodové hradbě na bývalém nádvoří. Z hradeb vystupují dosud patrné krakorce dvojitých ochozů a zbytek vyčnívajícího piknůsku. Pětipatrová věž ve tvaru máselnice původně chránila pod

Luděk Vláčil- zdroj: http://www.apsida.cz a další, 25.6. 2016