Obecní chlebová pec vznikla v Lenoře v I. polovině 19. století. Svému účelu sloužila ještě několik let po II. světové válce. Roku 1998 byla opravena, užívá se k veřejnému pečení každou poslední sobotu v letních měsících.
Pec od východu
© Ivan Grisa 05/2010
Graficke pismenko Pec se nachází pod silnicí I/39 v sousedství panelových domů v centru obce. Parkování je možné asi 50 m západně odtud, přístup je poněkud komplikovaný vzhledem k absenci chodníku a hustému provozu na silnici.

Obecní chlebová pec v Lenoře
    Obecní chlebová pec vznikla v Lenoře v I. polovině 19. století. Svému účelu sloužila ještě několik let po II. světové válce, poté zchátrala. Roku 1998 byla opravena, užívá se k veřejnému pečení chleba, koláčů a lenorských placek vždy každou poslední sobotu v letních měsících.
    Ivan Grisa, dle webové stránky obce Lenora, 16.5. 2010

technická památka