Bratislava - Rybné náměstí
Barokní morový sloup z r. 1713. Na sloupu sochy ochránců proti moru sv. Karla Boromejského, Rocha a Ondřeje a sousoší Nejsvětější Trojice. Na postavci reliefy sv. Rozálie, Posl. pomazání a Pohřbívání mrtvého. Kolem sloupu balustráda s kovovou mříží.
Morový sloup
Celkový pohled na sloup
Morový sloup je volně přístupný a kromě své historické hodnoty tvoří zajímavý architektonický prvek uvedeného místa.
Ľubomír Repta , 8.3. 2009

Vznik a vývoj
    Barokní morový sloup na Rybném náměstí vznikl v roce 1713 jako památník strašné morové epidemie, která postihla obyvatele města začátkem 18. století. Centrální část tvoří samotný sloup s postavami světců – ochránců proti moru: sv. Karla Boromejského, sv. Rocha a sv. Ondřeje, se skupinou Nejsvětější Trojice. Na podstavci jsou umístěny tři reliefy vycházející z tematiky morové epidemie: sv. Rozálie, Poslední pomazání a Pohřbívání mrtvého.

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    pomník, památník