Tretí najväčší goticko-renesančný hradný komplex na Slovensku. Vznikol v 11. storočí na mieste velkomoravského osídlenia. Najvýznamnejší majitel Matúš Čák Trenčianský. Hrad vyhorel 11. 6. 1790. Obnoven ve 20. storočí.
celkový pohled na hradní jádro z náměstí města Trenčína

Zoznam majiteĺov Trenčianského hradu

* Bolesław I., chrabrý (1001–1018) * Michael (1193–1195 Trenčiansky župan) * Stoysa a jeho brat (1208 hradný kapitán) * Lodomerius (1240 Trenčiansky župan) * Bogomir (1241–1244 Trenčiansky župan) Členovia rodiny Csák: * Štefan Csák (1275 Trenčiansky župan, syn Matúša I. Csák) * Peter Csák de Trencsén (otec Matúša III.) * Matúš III. Csák (1296–1321) * Štefan Bohemus zo Šternbergu (1321, synovec Matúša III. Csák) Kráľovská rodina Anjou a vysoko postavení šľachtici, ktorí boli súčasťou dvora Anjou: * Karol I. Robert Anjou * Ľudovít I. Veľký Anjou * Mária Anjou * Nicolaus Uljaki (1352–1357) * Peter Cudara z Onodu (1373–1375) * Juraj Bebek z Pelsöci (Plešivec) Kráľovské rodiny Luxemburg, Habsburg a ich rytieri: * Ctibor zo Ctiboríc starší do 1414 (1391–1401, 1409–1418) ...
Vladimír Pinďák , 21.6. 2009

historie

Hrad leží na skalnatém výběžku vápencových Strážovských vrchů nad městem v nadmořské výšce 339 m n. m. Hrad zaujal místo staršího refugiálního sídla z 9. století, respektive jeho nevyšší severní část a k jeho prvotnímu opevnění bylo využito původního valu. Je zmiňován na přelomu 12. a 13. století v kronice Gesta Hungarorum od neznámého autora pod jménem Trusun. Nejdříve byla postavena (v 11. století) čtyřapsidová rotunda a také čtvercová

Ivka (M. Plaček, M. Bóna: Encyklopedie slovenských hradů, Libri, Praha 2007), 17.8. 2009
    Vývoj hradu a majitelia
    Prvá písomná zmienka o Trenčianskom hrade, alebo o Trenčíne, pochádza z roku 1067. Spomína sa vo Viedenskej maľovanej kronike, aj v tzv. Uhorskej kronike, ktorá bola napísaná za čias Uhorského kráľa Ľudovíta I. Veľkého z Anjou. Kronika rozpráva, že roku 1067 Česi prepadli Trenčín a odvliekli mnoho zajatcov a dobytka. Uhorský kráľ Šalamún a knieža Gejza, každý so svojím vojskom, spoločne vpadli na odvetu na Moravu, spustošili rozsiahle územie a

Vladimír Pinďák , 28.3. 2010