Burgtheater

Dvorní divadlo, Wien/Vídeň
Divadlo bylo vybudováno v letech 1874-1888 podle návrhu Gottfieda Sempera a Karla von Hasenauera. Malby v interiéru vstupní haly vytvořili bratři Gustav a Ernst Klimtovi. V r. 1945 byla budova silně poškozena při bombardování a o měsíc později vyhořela. Rekonstrukce probíhala v letech 1953-1955.
Burgtheater od jihozápadu
© Luděk Vláčil 12/2019
Graficke pismenko Vídeň (německy Wien) je hlavní město Rakouska a od 1. ledna 1922 také jednou z jeho spolkových zemí, která je obklopena územím spolkové země Dolní Rakousy. Vídeň rozkládající se kolem řeky Dunaj je největším rakouským městem a politickým, hospodářským i kulturním centrem. Město má dnes přibližně 1,8 milionu obyvatel, z čehož je 49% přistěhovaleckého původu. Vídeň má mnoho památek a její historické centrum bylo v roce 2001 zapsáno na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Jednou z nejvýznamnějších budov starého města je národní divadlo Rakouska, zvané Burgtheater, které stojí na vídeňské Ringstraße. Jedná se o jedno z nejdůležitějších divadel v Evropě.

historie

Císařské dvorní divadlo bylo založeno 14. března 1741 na přání Marie Terezie, která chtěla mít scénu v blízkosti panovnického sídla. V roce 1776 jej nechal její syn, císař Josef II. přejmenovat na "Německé národní divadlo". V divadle měly premiéru tři z Mozartových oper: Únos ze serailu (1782), Figarova svatba (1786) a Così fan tutte (1790). Roku 1794 se již divadlo nazývalo "K.K. Hoftheater nächst der Burg" (Dvorní divadlo při Hradu). Dne

Luděk Vláčil - zdroj: https://www.theatre-architecture.eu a další, 28.1. 2020
    Rakousko