Kostel vznikl v l. 1755-1763 podle návrhu Nicola Pacassiho jako součást císařského špitálu. V r. 1769 upravil Jean Baptiste Brequin. V r. 1890 byla budova císařské nemocnice zbořena a zbytek kostela v r. 1898 zrekonstruoval a rozšířil architekt Richard Jordan.
© Luděk Vláčil 12/2019
Vídeň (německy Wien) je hlavní město Rakouska a zároveň samostatnou spolkovou zemí zcela obklopenou územím spolkové země Dolní Rakousy. Vídeň, rozkládající se kolem řeky Dunaj, má mnoho památek a její historické centrum bylo v roce 2001 zapsáno na Seznam světového dědictví UNESCO. Hodnotné historické objekty se ale nacházejí i mimo centrum. Jedná se převážně o šlechtická sídla a sakrální stavby. V ulici Rennweg nedaleko Belvederu stojí kostel zvaný Gardekirche nebo též polský kostel, který je zasvěcen svatému Kříži.
historie

Císařský špitál se od poloviny 16. století nacházel původně v centru města na Ballhausplatz. V roce 1754 Marie Terezie císařský špitál přestěhovala z města do bývalé nemocnice Nejsvětější Trojice na dnešní Rennweg. Bylo rozhodnuto přistavět nové křídlo a špitální kostel, jenž nahradil původní kapli. Chrám vznikl v letech 1755-1763 podle návrhu dvorního barokního architekta Nicola Pacassiho (Nicolò Pacassi, Nikolaus Franz Leonhard von Pacassi). K vysvěcení kostela došlo v roce 1763, ale již v roce 1769 musel být z technických důvodů opraven. Úpravy střechy a fasády provedl Jean Baptiste Brequin spolu s architektem Nikolausem Peterem Mollnerem. Současné pojmenování Gardekirche (Gardový kostel, polský kostel) stavba získala v roce 1782 po polské gardě, která zde v té době byla. V roce 1890 byla budova císařské nemocnice zbořena a kostel v roce 1898 zrekonstruoval a mírně upravil architekt Richard…  číst dále

Luděk Vláčil - zdroj: https://de.wikipedia.org, https://www.geschichtewiki.wien.gv.at/Gardekirche a další, 7.4. 2020

Rakousko, Vídeň,