kościół ewangelicki, Unisław Śląski
Kostel byl vybudován v r. 1742 v barokním slohu a v 19. stol. upraven. Po r. 1945, kdy se ves ocitla na území Polska a původní obyvatelstvo bylo vysídleno, začal kostel chátrat. Později vyhořel a změnil se ve zříceninu.
© Luděk Vláčil 06/2016
Graficke pismenko Na východním okraji vesnice Unisław Śląski (do r. 1945 Langwaltersdorf), která je místní částí obce Mieroszów, stojí zřícenina evangelického kostela s přilehlým pustým hřbitovem. Vesnice leží v jihozápadním Polsku v Dolním Slezsku, v okrese Wałbrzych nedaleko česko-polské hranice. Nejstarší památkou vsi je renesanční kostel Nanebevzetí Panny Marie. Kromě něj zde stojí také dominantní ruiny evangelického kostela, o něž se nikdo nestará. Kostel je obehnán rozpadlou zdí a přiléhá k němu ve vysoké trávě a křovinách zarostlý hřbitov. Vesnice se nalézá v hornaté a turisticky velmi atraktivní krajině v blízkosti Národního parku Sudetów Wałbrzyskich. V okolí stojí zajímavé zříceniny hradů Nowy Dwór a Radosno.

historie

Poprvé se ves uvádí v roce 1350 jako Walt Hiersdorf. Již v té době zde stála sakrální stavba. Byl jí gotický kostel Nanebevzetí Panny Marie, který byl později renesančně přestavěn. V roce 1742 byla ve vsi dokončena další modlitebna, kterou byl barokní evangelický kostel (některé zdroje uvádějí, že se jednalo o přestavbu starší stavby z r. 1659), jenž byl v 19. století upraven. Ve stejné době jako kostel byla vybudována také evangelická škola. O

Luděk Vláčil- zdroj: https://de.wikipedia.org, http://geoexplorer.blog.pl a další, 13.7. 2016