Hrad je poprvé zmiňován roku 1235 jako královský majetek. Začátkem 18. století jej velmi poškodila císařská vojska při vzpouře Františka II. Rákócziho. Nyní je opraveno jádro hradu a celý areál je volně přístupný.
Graficke pismenko Hrad se vypíná na skále z dolomitového vápence ve výšce 525 m n. m. přímo nad obcí Podhradie v jihovýchodní části Povážského Inovce. Na hrad se dostanete nejlépe přímo z obce Podhradie a to buď z horní části obce nebo od hřbitova, kde se dá zaparkovat. Hrad je na téměř holé skále dobře vidět a nelze zabloudit.

historie

Hrad je údajně poprvé zmiňován roku 1235 jako královský majetek. Ve 14.–15. století vlastnili hrad páni ze Sečan (Szecsényiové), v 15.–16. století rod Országhů společně s pány z Lučence (Losonciové) a v 17. století Forgáchovci z Gímeša. Tyto rody se zasloužily o současnou podobu hradu. Hrad byl v druhé polovině 17. století renesančně přestavěn. Začátkem 18. století jej velmi poškodila císařská vojska při vzpouře Františka II. Rákócziho. V

Luděk Vláčil - zdroj: Encyklopedie slovenských hradů - Miroslav Plaček, Martin Bóna Vydavatelství: Libri, 2007, 6.3. 2015