Moje místa 0
Nový památný strom, dub červený, byl vysazen r. 2006 při příležitosti oslav výročí založení obce Svídnice, od kterého uplynulo 670 let. Obec byla založena r. 1336, kdy patřila k dymokurskému panství. R. 1974 se sloučila s obcí Dymokury, pod kterou dnes spadá.
Graficke pismenko Nový památný strom, dub červený, byl vysazen ve středu návsi r. 2006 při příležitosti oslav výročí založení vsi Svídnice, od kterého uplynulo 670 let. Ves byla založena r. 1336, kdy patřila k dymokurskému panství. Mezi její další majitele patřili mj. Křinečtí z Ronova v 2. pol. 15. století, Valdštejnové od 2. pol. 16. století do 1. pol. 17. století, či Colloredové z Walsee na Opočně od 2. pol. 17. století. R. 1848 se stala Svídnice samostatnou, samosprávnou obcí. R. 1873 byla v obci zřízena první jednotřídní škola, r. 1962 TJ Sokol Svídnice. R. 1974 byla obec Svídnice sloučena se sousední obcí Dymokury, jejíž místní částí je doposud.
Název obce je odvozen od ovocného keře svídy obecné, která byla v dřívějších dobách ve zdejší oblasti hojně zastoupená.

popis

Památný strom je v ČR oficiální označení pro mimořádně významné stromy, jejich skupiny či stromořadí, které byly za památné vyhlášeny postupem podle zákona o ochraně přírody a krajiny. Označují se tabulí s malým státním znakem ČR, zpravidla na stojanu poblíž stromu.
    Dub červený je statný opadavý strom, na podzim s listy červené barvy, dožívající se stáří 300–500 let, dorůstající výšky 25–40 m. Původem pochází ze Severní Ameriky. Jako cenná okrasná parková dřevina se objevuje v parcích celé Evropy přibližně od 20. let 18. století, u nás od 90. let 19. století.