hrad hrad u Brandova

Loupežnická skála, Raubschloss
Terénní pozůstatky malého hradu neznámého jména i historických osudů, archeologicky datovaného do 2. pol. a konce 13. stol. Dochováno jádro s malým do skály vytesaným objektem a upraveným prostorem vstupu, tesaný šíjový příkop, boční příkopy a val.
Jádro od severozápadu
Graficke pismenko Málo známé zbytky hrádku, v literatuře uváděné jako hrad u Brandova (někdy též Loupežnická skála – Raubschloss), se dochovaly v těsné blízkosti státní hranice s Německem na skalnatém břitu nad Načetínským potokem, na dohled od domků osady Kolonie, asi 1 km jihojihozápadně od Brandova. Stačí se vydat z Brandova po modré značce směrem na Gabrielinu huť a údolí Telčského potoka a v osadě Kolonie uhnout za posledním domkem vpravo po pěšině směrem k lesíku, skrývajícímu malé, ale výrazné návrší ze zbytky hrádku.
Filip Matoušek, 28.7. 2008

historie

Doposud se nepodařilo objevit žádné historické prameny či zprávy vztahující se k lokalitě, navíc jsou velmi řídké i zmínky o její existenci vůbec. Jaroslav Schaller uvádí roku 1787, že nedaleko Brandova směrem na Rothenthal jsou patrné „malé pozůstatky rozpadlého zámku“. V druhém dílu svých Böhmens Burgen, Vesten und Bergschlößer z roku 1844 historik František Alexander Heber uvádí: „stejný osud zapomnění postihl také tvrz, ležící kdysi mezi

Loupežnická skála
    Písemné zmínky se o hradu nevyskytují. Dle archeologických nálezů je možno jeho vznik datovat do druhé poloviny 13. století. Malý hrad byl zřejmě pouze strážním hradem a proto je pravděpodobným stavitelem hradu král. Hrad byl vystavěn na severojižně se táhnoucí ostrožně. Přístup do něho byl ze severu zřejmě po můstku přes do skály vytesaný příkop. Směrem k východu je na vnější straně příkopu navršen val, na který navazovalo pravděpodobně z

vladimír kotek , 17.3. 2010

popis

Středověký hrad stával na ostrožně nad Načetínským potokem, do jehož údolí spadá západní svah ostrožny velmi strmým srázem. Od východu je lokalita mnohem snadněji přístupná a byla proto zabezpečena příkopem a valem; na severní straně odděluje jádro od pokračující plochy ostrožny šíjový příkop, vytesaný do skály. Jeho kontreskarpa byla upravena přisekáním na jakousi skalní lavici, umožňující zřejmě nástup na most přes příkop. V čele jádra (na

Časová osa

Jaroslav Schaller se zmiňuje, že nedaleko Brandova jsou patrné malé pozůstatky rozpadlého zámku.