Památník J.A. Komenského v jednom z jeho možných rodišť. Expozice umístěna v nevelké kamenné sýpce z 18. století.
Komňa - rodiště J. A. Komenského
Graficke pismenko Vesnice Komňa leží v chráněné krajinné oblasti na úpatí Bílých Karpat. Komňa je známá jako pravděpodobné rodiště J.A. Komenského, od jejího jména odvozoval své příjmení. Ve zdejší sýpce z roku 1774 se nachází památník J.A.Komenského - byl otevřen ke 400. výročí Komenského narození.
Hana Kubiková, 11.7. 2006

historie

Ke 400. výročí narození J.A. Komenského roku 1992 byl v nevelké sýpce z 18. století otevřen památník velkého pedagoga spravovaný Spolkem pro uctění památky J. A. Komenského. Kromě tohoto velikána je expozice věnována i historii obce a jejího okolí. Sýpka je nevelká patrová stavba z kamene krytá sedlovou střechou s vyzděnými štíty, v průčelí je v přízemí vstup a dvě okénka, v patře pak dřevěná pavlač.