Chrám vystavěn r. 1207. Kostel sv. Paraskjevy je jedním z nejstarších ruských kostelů. V současné době je v něm muzeum. Lodník na lodi před chrámem postaven na počest první zmínky o existenci Novgorodu.
Chrám svaté Paraskjevy-Pjatnici ve Velikém Novgorodu v Rusku
© Pavel Vítek 06/2018
Graficke pismenko Město Veliký Novgorod se nachází asi 200 km jihovýchodně od Petrohradu a asi 550 km severozápadně od Moskvy. Chrám svaté Paraskjevy-Pjatnici leží v tzv. Jaroslavově dvorci, který najdeme na pravé straně řeky Volchov, proti Novgorodskému dětinci (kremlu).

historie

Chrám vystavěn roku 1207 novgorodskými kupci na místě původního dřevěného chrámu. Je zasvěcen svaté Paraskjevě-Pjatnici. Kostel sv. Paraskjevy ve Velikém Novgorodu je jedním z nejstarších ruských kostelů. Kostel se nachází v centru města, v bývalém Jaroslavském dvoru. V současné době je zde muzeum. Paraskjeva-Pjatnica byla patronka novgorodských obchodníků. Jde o mučednici z 3. století, uctívanou zvláště v Rusi. Rusové ji považují za patronku

Rusko