kostel Nanebevzetí Panny Marie

kostol Nanebovzatia Panny Márie, Bošáca
Římskokatolický farní kostel Nanebevzetí Panny Marie v Bošáci byl vybudován v letech 1729-1733 v pozdně barokním slohu. V r. 1776 byla dokončena fara. Dne 23. srpna 1789 byl kostel po klasicistní úpravě posvěcen nitranským biskupem Františkem Xaverem Fuchsem.
© Luděk Vláčil 07/2019
Graficke pismenko Západoslovenská obec Bošáca ( maďarsky Bosác), která má nyní asi 1400 obyvatel, leží v Trenčínském kraji v okrese Nové Město nad Váhom. Táhne se podél vedlejší silnice, která odbočuje z údolí Váhu k severozápadu a k hranici s ČR, kterou překračuje na území Březové u Uherského Brodu. Nejvýznamnější pamětihodností je římskokatolický barokní farní kostel Nanebevzetí Panny Marie stojící v jižní části obce. Kolem kostela, u kterého je také fara a hřbitov, prochází zelená turistická značka a cyklotrasa 8311. K dalším turistickým zajímavostem patří Muzea Bošácké doliny s pálenicí a malý skanzen s ukázkou původní lidové architektury a tradic.
Luděk Vláčil a Jiří Špaček - zdroj: bosaca.fara.sk a další, 11.8. 2019

historie

První známá písemná zmínka o vsi a pozdější obci pochází z roku 1380, kdy se vzpomíná pod názvem Bosach. Kdy zde byla postavena první sakrální stavba, není známo. Současný farní kostel Nanebevzetí Panny Marie v Bošáci byl vybudován v letech 1729-1733 v pozdně barokním slohu. Základní kámen kostela byl položen roku 1729. Stavba vznikla díky štědrosti Mikuláše Príleského, nitranského kanovníka († 6. 5. 1730). Kostel je farním až od 12. 12. 1778,

Luděk Vláčil a Jiří Špaček - zdroj: zdroj: bosaca.fara.s, http://www.region.nmnv.sk a další, 11.8. 2019

popis

Kostel je jednolodní stavbou s trojbokým závěrem a představenou věží. Vnější zdivo je členěno lizénami. Věž kostela má helmovité zastřešení s nadstavenou lucernou (věžička na kopuli s osvětlovacími otvory). V lodi kostela jsou vsazeny pilíře, které vytvářejí kapličkové prostory. Strop má valenou klenbu s lunetami podobně jako prostor pod věží. Po stranách jsou vybudovány pavlače, tvořící chórový ochoz. Na severní straně kostela nad sakristií je

Jiří Špaček a Luděk Vláčil - zdroj: zdroj: bosaca.fara.sk a další, 11.8. 2019

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec