kostel Nanebevzetí Panny Marie

kostol Nanebovzatia Panny Márie, Bošáca
Římskokatolický farní kostel Nanebevzetí Panny Marie v Bošáci byl vybudován v letech 1729-1733 v pozdně barokním slohu. V r. 1776 byla dokončena fara. Dne 23. srpna 1789 byl kostel po klasicistní úpravě posvěcen nitranským biskupem Františkem Xaverem Fuchsem.
© Luděk Vláčil 07/2019
Graficke pismenko Západoslovenská obec Bošáca ( maďarsky Bosác), která má nyní asi 1400 obyvatel, leží v Trenčínském kraji v okrese Nové Město nad Váhom. Táhne se podél vedlejší silnice, která odbočuje z údolí Váhu k severozápadu a k hranici s ČR, kterou překračuje na území Březové u Uherského Brodu. Nejvýznamnější pamětihodností je římskokatolický barokní farní kostel Nanebevzetí Panny Marie stojící v jižní části obce. Kolem kostela, u kterého je také fara a hřbitov, prochází zelená turistická značka a cyklotrasa 8311. K dalším turistickým zajímavostem patří Muzea Bošácké doliny s pálenicí a malý skanzen s ukázkou původní lidové architektury a tradic.
Luděk Vláčil a Jiří Špaček - zdroj: bosaca.fara.sk a další, 11.8. 2019

historie

První známá písemná zmínka o vsi a pozdější obci pochází z roku 1380, kdy se vzpomíná pod názvem Bosach. Kdy zde byla postavena první sakrální stavba, není známo. Současný farní kostel Nanebevzetí Panny Marie v Bošáci byl vybudován v letech 1729-1733 v pozdně barokním slohu. Základní kámen kostela byl položen roku 1729. Stavba vznikla díky štědrosti Mikuláše Príleského, nitranského kanonika (+ 6.5.1730). Kostel je farním až od 12.12.1778, kdy se

Luděk Vláčil a Jiří Špaček - zdroj: zdroj: bosaca.fara.s, http://www.region.nmnv.sk a další, 11.8. 2019

popis

Kostel je jednolodní stavbou s trojbokým závěrem a představenou věží. Vnější zdivo je členěno lizénami. Věž kostela má helmovité zastřešení s nadstavenou lucernou (věžička na kopuli s osvětlovacími otvory). V lodi kostela jsou vsazeny pilíře, které vytvářejí kapličkové prostory. Strop má valenou klenbu s lunetami podobně jako prostor pod věží. Po stranách jsou vybudovány pavlače, tvořící chórový ochoz. Na severní straně kostela nad sakristií je

Jiří Špaček a Luděk Vláčil - zdroj: zdroj: bosaca.fara.s a další, 11.8. 2019