Moje místa 0
Lovecký zámeček Lichtenštejnů vznikl někdy po r. 1650 přestavbou starší budovy panského dvora. V 18. stol. se uvádí jako správní budova, sídlo lesní správy a zájezdní hostinec. V současnosti slouží jako penzion a restaurace.
pohled z parkoviště
© Luděk Vláčil 06/2018
Graficke pismenko Příhraniční obec Strání leží na jihovýchodní Moravě, v jihovýchodním cípu Zlínského kraje. Její katastr přímo sousedí se slovenskými obcemi jako např. Moravské Lieskové. Nachází se v údolí, které je z velké části ohraničeno horami a kopci. Nedaleko obce je i nejvyšší hora Bílých Karpat Velká Javorina (971 m n. m.). Nejstarší stavbou obce je lovecký zámeček Liechtensteinů stojící na náměstí U Zámečku, kde je i velké parkoviště. K dalším památkám patří například nedaleký novogotický kostel Povýšení sv. Kříže a nebo lidové stavby.
Luděk Vláčil - zdroj: https://www.strani.cz/informace-o-obci/ a další, 20.6. 2018

historie

První písemná zmínka o tehdejší vsi Strání pochází z roku 1318. Existence panského dvora ve Strání je v písemných pramenech prvně doložena v roce 1592, kdy se uvádí v urbáři ostrožského panství. V roce 1625 panství koupili Lichtenštejnové (Liechtensteinové, německy von Liechtenstein). Zhruba do dnešní podoby měla být původní budova přestavena Gundakarem z Liechtensteina někdy po roce 1650. K přestavbě na lovecký zámeček bylo využito kamene ze

Luděk Vláčil - zdroj: https://www.strani.cz/pamatky-ve-strani-a-okoli/detail/295/, http://pamatkovykatalog.cz/ a další, 13.6. 2018