Tvrz vybudovaná pravděpodobně ve 14. století zanikla během století 15., protože v roce 1490 se již uvádí jako pustá. Ještě v 19. století měly být patrny zbytky valů a na konci 20. století malá vyvýšenina. Dnes je tvrziště zcela rozoráno.
pole kde stávala tvrz
© Luděk Vláčil 07/2017
Graficke pismenko K lokalitě, kde se nacházela tvrz, se dostanete například z východního okaje obce Suchá Loz, kde se dá u vodní nádrže Ordějov zaparkovat. Pokud budete pokračovat polní cestou podél jižního břehu vodní nádrže směrem na Bystřici pod Lopeníkem, dostanete se až k zaniklému tvrzišti. Rovněž můžete jít polní cestou odbočující na jih ze silnice E50 ze západního okraje obce Bystřice pod Lopeníkem směrem na Suchou Loz. Na návrší nad Ordějovem se nacházejí pozůstatky hradiště.

historie

Nejstarší písemná zmínka o osadě Bystřičce (dnes Bystřice pod Lopeníkem) pochází z roku 1374, kdy byla součástí vesnice Bánov. V té době se má prvně vzpomínat i tvrz. V roce 1405 se Bystřička, spolu s tvrzí Ordějov, stala samostatnou vsí náležející k bánovskému statku. V lokalitě Ordějov, v místech pozdějšího dvora a mlýna, vzdálené asi 1 km jihozápadně od obce Bystřice pod Lopeníkem, se ve středověku zřejmě nacházela také osada, která však není

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.bystricepodlopenikem.cz, http://www.soupispamatek.cz, http://www.icvelka.cz/zanikle-hradky-a-tvrze.,Kamenný klíč - Staroslovanské hrady- Slovanská hradiště v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, R. Abušinov a K. Sučková 2005., 23.10. 2017