Nový zámok

Panenský zámok, Panenský hrad, Dievčenský zámok, Dievčenský hrad, Nový hrad, Banská Štiavnica
Protiturecká renesanční pevnost sloužící jako strážní věž byla postavena v l. 1564-1571. V pol. 17. stol. upravena. Po skončení tureckých válek pevnost sloužila jako sklad střelného prachu, hodinová věž a později zde sídlila protipožární hlídka. Dnes je v ní expozice muzea.
© Luděk Vláčil 06/2017
Graficke pismenko Nový zámok je spolu s Kalvárií na druhé straně města nejvyšší dominantou města Banské Štiavnice ležící na středním Slovensku. I když je tento krásný a zajímavý objekt nazýván "zámok" nejdná se o pohodlné šlechtické sídlo. Slovem zámok se totiž na Slovensku, pouze pokud se jedná o stavbu stojící na Slovensku, označuje zachovalí a upravený hrad užívaný až do nedávna. V současnosti je sídlem Slovenského bánského múzea. Expozice věnovaná období tureckých válek je pro veřejnost přístupná v návštěvních hodinách. K nejzajímavějším exponátům patří sedmihlavňové dělo z 16. stol., hradní pušky, zápalné smolné palice, plastiky vojáků ...

historie

Obrana proti hrozícímu tureckému útoku měla pro Banskou Štiavnici takovou váhu, že se po přestavbě farního kostela na pevnost (hrad) rozhodli ještě zesílit městské opevnění. Kromě zesílení bran a části hradeb vznikla pevnost tzv. Nový zámok (nazývaný též Panenský, podle kopce Dívčí vrch [Frauenberg], na kterém je postaven, nesprávně hrad, protože právě po jeho vzniku dostal starší objekt na rozlišení název Starý zámok). Tato atypická

Luděk Vláčil - zdroj: https://www.hrady-zamky.sk/, http://www.muzeumbs.sk/novy-zamok/, http://www.muzeum.sk/?o, Hrady, zámky a kaštiele na Slovensku 1983 Štefan Pisoň, Osveta a další, 21.6. 2017

popis

Opevněná renesanční stavba je šestipodlažní hranolová věž se čtyřmi okrouhlými baštami v nárožích, které mají poloviční výšku hranolu zakončeného jehlancovou střechou s věžičkou a cibulovou stříškou. V přízemí je velký prostor zaklenutý křížovou klenbou nesenou středovým pilířem. Ostatní místnosti, kromě zaklenutých prostor bašt, mají dřevěné povalové stropy. Pevnostní charakter stavby umocňuje masivní půlkruhový vstup v prvním poschodí a

Luděk Vláčil - zdroj: https://www.hrady-zamky.sk a další, 22.6. 2017
    Zámok
    Slovem zámok je ve slovenském prostředí v odborné literatuře většinou označován zachovalý a upravený hrad [zřejmě vlivem působení češtiny v době společného státu se mezi českou, ale i slovenskou laickou veřejností rozšířil názor, že slovenské slovo ,,zámok\" je synonymem českého slova ,,zámek\", což do této problematiky vnáší zmatek].