Notice: Array to string conversion in /var/www/hrady/class/mistonadpis.php on line 58

jeskyně Driny

Krápníková jeskyně Driny byla objevena r. 1930 J. Baničem a I. Vajsábelem. Prozkoumávání jeskyně a objevování nových částí pokračovalo v l. 1932 - 1950 (J. Prudík, J. Banič, J. Kratochvíl, J. Majko, A. Droppa, L. Blaha). R. 1933 byl proražen dolní vchod a r. 1935 byla jeskyně otevřena pro veřejnost.
Jeskyně Driny

Turistické info:

Graficke pismenko Prohlídka jeskyně trvá cca 35 min, prohlídkový okruh je dlouhý 450 m s převýšením 10 m. Na trase je 151 schodů. Průměrná teplota v jeskyni je 7,1 - 7,8° C. Vstup se psy nebo jinými zvířaty je do jeskyně zakázán. Foto / video pouze bez stativu.
Vzdálenost od parkoviště k jeskyni je cca 1 km (25 min), výškový rozdíl je 120 m. Trasa vede lesní cestou se strmým závěrem s cca 100 schody.

Jeskyně Driny – perla Malých Karpat
    Jeskyně Driny je jedinou přístupnou jeskyní na západním Slovensku a jednou z hlavních turistických atrakcí Malých Karpat. Díry v zemi na Drinkovom vrchu, naznačující přítomnost podzemních prostor, si lidé všimli už v 19. století. Roku 1930 pronikli po několikaletém úsilí do hlubších částí závrtového komína J. Banič a I. Vajsábel. Roku 1931 založil J. Prudík s cílem průzkumu jeskyní Komitét pro výzkum jeskyní ve Smolenicích. Do samotné jeskyně se

E.H. podle Radoslav Malovec a http://www.ssj.sk/sk/jaskyna/8-driny; http://cs.wikipedia.org, 27.11. 2013

popis

Jeskyně s bohatou krápníkovou výzdobou je dlouhá 680 m, výškové rozpětí činí 40 m. Puklinovou jeskyni vymodelovaly srážkové vody, protékající do podzemí; tvoří ji úzké puklinové chodby a nevelké síňové prostory, které se vytvořily zejména na křižovatkách tektonických poruch. Návštěvníci mohou obdivovat bohatou sintrovou výplň převážně v teplých odstínech žluté, červenohnědé a hnědé (žlutohnědé) barvy. Pro jeskyni jsou typické záclony se