Matějovická jeskyně

Rusín - Matějovice
Pseudokrasová Mladějovická jeskyně má chodby dlouhé 11 a 23 m, vysoké 4 m a její hloubka je 20 m. Současný vchod do jeskyně je uměle proražený, původní je zavalený.
nový vstup do jeskyně

Matějovická jeskyně

Graficke pismenko Matějovické jeskyně se nacházejí v bruntálském okrese, u Matějovic v Osoblažském výběžku (1,4 km od středu Matějovic).
Jeskyně, ležící na pravém břehu potoka Hrozová nad dvojcí obecních rybníků. Matějovické jeskyně jsou pseudokrasovými jeskyněmi. Tvoří ji několik různě širokých a vysokých chodeb častečně vyplněných kamenín. Přístupná délka chodeb je asi 30 metrů. Nejlépe se k jeskyni dostanete od cesty z Matějovic do Rusína.
Daniel Pawlik, 30.7. 2008

popis

Mladějovická jeskyně patří do skupiny pseudokrasových jeskyň. Ty vznikly posunem bloků pískovce při střídání ledových a meziledových období. Sesuvem odtržených vrstev vznikly dutiny a jeskyně. V tomto případě se jedná o jeskyni vyvinutou v křídovém vápencovém pískovci. Podzemní chodby v Mladějovické jeskyni jsou dlouhé 11 a 23 metrů a jejich výška je až 4 metry. Hloubka jeskyně je 20 metrů. Mladějovická jeskyně se také nazývala jeskyní

Array
     Bruntál  (BR)