zámek Beckov

kúria Medňanských, Medňanského kaštieľ
Dne 23. dubna 1852 se v dnes již zaniklém sídle Medňanských narodil uznávaný malíř Ladislav Medňanský. V 1. polovině 20. stol. bylo sídlo neznámého stáří opuštěno a v 50.- 60. letech 20. stol. jej obyvatelé rozebrali na stavební materiál.
Zřícenina kúrie a klášter františkánů
Dobře je patrný svažující se terén do dnes již zavezeného příkopu.
Graficke pismenko Obec Beckov leží na západním Slovensku v Trenčianském kraji v okrese Nové Mesto nad Váhom. Přímo nad obcí se na příkré skále tyčí mohutná zřícenina hradu, který je bezesporu největší turistickou atrakcí nejen samotného Beckova, ale i širokého okolí. Druhou největší stavbou je bývalý klášter františkánů s kostelem sv. Josefa Pěstouna. Dalšími sakrálními stavbami jsou evangelický kostel a kostel sv. Štěpána krále. V Beckově je ovšem mnohem více památek, například pozůstatky městského opevnění či některé zemanské kúrie (skromnější sídlo šlechty) - kúria Ambrovec, kúria Dubnických, kúria Kolárovec a kúria Medňanských. Jedna dnes již zaniklá kúria patřící rovněž rodu Medňanských stála na dnešním volném prostranství v sousedství františkánského kláštera.

historie

Existence trvalého osídlení na území obce je doložena již od 10. století. Beckov byl v minulosti významným opevněným trhovým městečkem, v němž sídlilo několik šlechtických rodů, díky čemuž zde vzniklo i několik kúrií (kúria-skromnější sídlo nižší a střední šlechty na Slovensku u nás označované jako zámek [popřípadě palác]). V 19. století se jich na území dnešní obce mělo nacházet až okolo deseti. Dodnes se však zachovaly pouze čtyři. Kúrie

Luděk Vláčil - zdroj: https://www.pamiatky.sk a další, 6.8. 2019