hrad Buchenstein

Puchenstein, Liebnitz
O zřícenině nevelkého hradu Buchenstein, snad z počátku 13. stol., se nedochovaly žádné prokazatelné informace. První zmínka o tomto místě se objevuje v seznamu lén z konce 13. stol., kde se uvádí jako Puchenstein. V r. 1550 se název vztahuje již pouze k lokalitě.
Pohled od jihu ze vsi Liebnitz.
© Luděk Vláčil 09/2016
Graficke pismenko Zřícenina nevelkého hradu Buchenstein na strmé skále nad řekou Dyjí se nachází u místní části města Raabs an der Thaya (česky Rakousy nad Dyjí) Liebnitz. Ves leží v okrese Waidhofen an der Thaya v rakouské spolkové zemi Dolní Rakousy. K hradu se dostanete po značené turistické stezce Ruine Buchenstein-Weg vedoucí z vesnice Liebnitz. Ze stezky vede odbočka k vyhlídce (Panoramablick), kde se nachází i zřícenina. Cesta dál pokračuje k lokalitě zaniklé vsi a poté se vrací zpět do Liebnitz. Nejlepší pohled na hrad je ze severovýchodního okraje vesnice, kde je hotel a poměrně velké parkoviště. Z této strany je vidět i nejvyšší střep zdi vysoký několik metrů. Za navštívení stojí také nedaleký zachovalý hrad v Raabs an der Thaya.

historie

O nevelkém hradě Buchenstein na strmé skále nad řekou Dyjí se nedochovaly prakticky žádné prokazatelné informace a jeho historie je zahalena tajemstvím. První zmínka o tomto místě se objevuje v seznamu lén z konce 13. století. Je zmíněno jméno Puchenstein naproti Liebnitz, což se dá jednoznačně vztáhnout na tuto lokalitu. Představitelné je, že se zde usídlený rod jmenoval ne po hradu, nýbrž po vsi. Podle archeologických nálezů se nějaká osada

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.ms-visucom.de, http://www.imareal.sbg.ac.at/noe-burgen-online/result/burgid/1793, http://www.taterman.at/ a další, 29.9. 2016