zámek Dubnica nad Váhom

Dubnický kaštieľ
Zámek nechal postavit na starším základě Gašpar Ilešházi původně jako opevněný. V 18. stol. bylo přistavěno západní křídlo, v němž byla zřízena r. 1730 kaple Nanebevzetí Panny Marie. Počátkem 19. stol. bylo přistavěno východní křídlo. Zámek dnes slouží jako muzeum a přiléhá k němu rozsáhlý park.
© Luděk Vláčil 08/2015
Graficke pismenko Dubnica nad Váhom leží v Trenčínském kraji v okrese Ilava. Dominantou města je raně barokní kaštěl (slovensky kaštieľ - jeden z typů šlechtických sídel na Slovensku u nás označovaný jako zámek [popřípadě tvrz]), v němž je městské muzeum, galerie a informační centrum. I když se často jedná o malé stavby a v ČR jsou mnohdy nesprávně označovány množně jako zámečky, jedná se nezřídka o velmi rozsáhlé objekty. Mezi ty větší patří právě kaštěl v Dubnici nad Váhom. K zámku přiléhá park J. B. Magina se zajímavou kamennou stavbou lidově nazývanou Grotta. Stavba připomíná zříceninu starého hradu a je k ní přistavěna dřevěná rozhledna.
27.8. 2015

historie

První písemná zmínka o osadě „terra Dubnicze“ pochází z roku 1193, kdy ji uherský král Béla III. daroval věrnému vojákovi Vratslavovi a udělil mu šlechtický titul. Kaštěl (typ zámku) v Dubnici nechal postavit na starším základě z přelomu 16. -17. stol. Gašpar Ilešházi v letech 1637-1642. Renesanční zámek byl stavěn tak, aby byl schopen obrany, to dokládají i klíčové střílny. Byl obehnán hradbou, příkopem a opatřen také padacím mostem, který

Luděk Vláči - Zdroj: http://www.dubnickykastiel.sk , http://www.spoznaj.eu , http://www.slovenskehrady.sk, informační cebule., 27.8. 2015

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    Slovensko