Pevnost na dávné královské cestě z Tary. Podle pověsti ji v 5. stol. navštívil i sv. Patrik. V 6. století zde sídlil Fergus Mor MacErc, bratr nejvyššího krále Irska, V l. 1000 - 1320 sídlo klanu O'Cahan. Dobyt a zničen vojsky Olivera Cromwella v r. 1650. Zříceninu vlastní National Trust.
© Milan Caha 08/2011
Graficke pismenko Jedno z důležitých středisek dávného Irska, pevnost, kde končila prastará královská cesta z Tary na sever. Podle pověsti pevnost Dunseverick v 5. století navštívil i sv. Patrik, aby zde pokřtil Olcána, pozdějšího biskupa. V 6. století zde sídlil Fergus Mor MacErc (Fergus Velký), bratr nejvyššího krále Irska, Murtagha MacErca. V roce 870 pevnost neúspěšně obléhali Vikingové. Od roku 1000 do roku 1320 hrad vlastnila významná ulsterská rodina O'Cahan, která jej znovu získala v polovině 16. století. Hrad byl dobyt a poškozen Robertem Munro v roce 1642 a zničen vojáky Olivera Cromwella r. 1650. Zachováno zdivo jedné věže, zbytky zdiva obytné části se roku 1978 zřítily do moře. Zříceninu vlastní a spravuje National Trust.
    Spojené království
    Severní Irsko