Barokní zámek vystavěn v pol. 17. stol., upraven po roce 1867 v duchu romantiky. Východně od zámku hodnotný přírodně krajinářský park. V zámku umístěn domov důchodců.
Pohled z náměstí
© Luděk Vláčil 05/2016
Graficke pismenko Vlastní objekt zámku je nepřístupný, neboť je využíván jako domov důchodců. Na zámek navazuje rozsáhlý park, který je však volně přístupný. I přes mnohé nepříznivé zásahy do něj po roce 1947 stále ohromuje svojí velikostí a kompozicí. Park navazoval kdysi na oboru na okraji Malých Karpat. Pokud někdo chce navštívit zříceniny nedalekého hradu Pajštůna, je možné se na něj dostat ze Stupavy – projít celý park, bývalou oboru a dojít až na hrad.
Objekt zámku je dobře dostupný. Nachází se v centru města Stupava v sousedství kostela.
David Hamza , 28.11. 2009

historie

Hrad Stupava je písemně doložen poprvé v roce 1271. Byl důležitým střediskem panství. Zda se nacházel ve stejnojmenném městečku, nebo byl zaměněn s nedalekým hradem Pajštůn, nelze doložit. Pravděpodobně však na místě dnešního zámku stálo nějaké menší šlechtické sídlo, které bylo roku 1553 v majetku rodu Serédy. Toto sídlo bylo přestavěno v polovině 17. století Pavlem Pálffym na raně barokní opěvněný zámek. Zhruba za dalších 100 let byly

Při romantizujících úpravách zámku roku 1867 byl založen rozsáhlý přírodně krajinářský park. Ústřední osou byla dlouhá alej procházející celým parkem a dochovaná dodnes. Na zámecký park navazovala oplocená obora přecházející v lesní porost Malých Karpat. V současné době jsou v prostoru parku vestavěny mnohé novodobé budovy, například sportovní areál, které původní plochu značně zmenšily. I tak park stojí za návštěvu a působí stále rozsáhlým

popis

Směrem k ulici působí objekt strohým pevnostním charakterem. V tomto směru vidíme trojkřídlou dispozici s nárožními věžemi, obklopenou suchým příkopem s cihelným mostem k hlavní bráně. Tato tři křídla tvoří čestný dvůr otevřený směrem k parku. Ze strany parku došlo k největším romantizujícím úpravám a celkově z této strany zámek působí romantickým dojmem s mnohými věžičkami a arkádami. Čestný dvůr byl oddělen od navazujícího prostoru parku dnes

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    hrad přestavěný na zámek