Pozdně gotické panské sídlo z přelomu 15. a 16. století vybudované za Jana ze Zedtwitz, přestavěné na pozdně renesanční zámek na počátku 17. století. Po roce 1767 byla část areálu zbořena, k další devastaci docházelo po roce 1945. Dnes se dochovala jen vyhořelá budova na severozápadním nároží.
© Milan Caha 09/2019
Graficke pismenko Vesnice Kopaniny (Krugsreut) byla založena pravděpodobně již ve 12. či 13. století. Roku 1315 je uváděna jako majetek Feiltschů ze Sachsgrünu. Nedlouho poté ji získali Neubergové a přičlenili k panství hradu Neuberg (Podhradí). V roce 1413 jsou Kopaniny poprvé uváděny jako majetek Zedtwitzů, v jejichž vlastnictví zůstaly až do 20. století. Pozdně gotické panské sídlo z přelomu 15. a 16. století zde bylo pravděpodobně vybudováno za Jana ze Zedtwitz. Stavebně historický průzkum v jádru objektu objevil konstrukce dvou gotických budov. Panské sídlo jedné z větví rodu Zedtwitz bylo na počátku 17. století přestavěno do podoby pozdně renesančního zámku ...
    Karlovarský kraj
     Cheb  (CH)