kaple sv. Jana Nepomuckého

Svätý Janko, Beckov
Trojbokou pozdně barokní kapli se sochou sv. Jana Nepomuckého nazývanou “Svätý Janko” nechal ve druhé polovině 18. století, v místech zbořené Horní brány, postavit baron Ján Revay.
© Luděk Vláčil 08/2019
Graficke pismenko Obec Beckov leží na západním Slovensku v Trenčianském kraji v okrese Nové Mesto nad Váhom. Přímo nad obcí se na příkré skále tyčí mohutná zřícenina hradu, který je bezesporu největší turistickou atrakcí nejen samotného Beckova, ale i širokého okolí. Druhou největší stavbou je bývalý klášter františkánů s kostelem sv. Josefa Pěstouna. Dalšími sakrálními stavbami jsou evangelický kostel a kostel sv. Štěpána krále. V Beckově je ovšem mnohem více památek, například pozůstatky městského opevnění či některé zemanské kúrie (skromnější sídlo šlechty) - kúria Ambrovec, kúria Dubnických, kúria Kolárovec a kúria Medňanských. Nedaleko kúrie Kolárovec (Beckov), na rozcestí při vstupu na náměstí stojí malá trojboká kaple sv. Jana Nepomuckého z druhé poloviny 18. století.

historie

Nedaleko parku, na rozcestí při vstupu na náměstí kousek od kúrie Beckov stojí malá pozdně barokní trojboká kaple se sochou sv. Jana Nepomuckého nazývaná “Svätý Janko”. Kapli nechal ve druhé polovině 18. století postavit baron Ján Revay v místech zbořené Horní brány.
    Luděk Vláčil - zdroj: http://www.pamiatkynaslovensku.sk a další, 25.8. 2019