Současnou barokně-klasicistní podobu kaštěl (typ zámku) s anglickým parkem získal v 2. pol. 19. stol. za Jána Silvaye, a to přestavbou staršího sídla z konce 18. stol. Později byl využíván jako mateřská škola, obchod a sklad. V současnosti slouží jako Františkánské duchovní centrum.
© Luděk Vláčil 09/2016
Graficke pismenko Obec Melčice-Lieskové se nachází na západním Slovensku v údolí středního Pováží v podhůří Bílých Karpat na pravém břehu Váhu mezi Trenčínem a Novým Mestem nad Váhom. Současná obec se skládá ze tří dříve samostatných částí: Melčic, Zemianskeho Lieskového a Malých Žabokrek. Mezi nejvýznamnější památky obce patří římskokatolický kostel Nejsvětější Trojice a kaple Nejsvětější Trojice v Melčicích. Původně se na území dnešní obce nacházelo také několik menších šlechtických sídel. Dodnes se v původní podobě dochoval pouze barokně-klasicistní kaštěl (slovensky kaštieľ [nesprávně však zámok] - jeden z typů šlechtických sídel na Slovensku u nás ...
Luděk Vláčil - zdroj: https://sk.wikipedia.org, http://www.melcice-lieskove.sk a další, 7.11. 2016

historie

První písemná zmínka o Zemianském Lieskovém pochází z roku 1478, kdy se uvádí jako majetek rodiny Slopnianských. Od nich ji získal Osvald Rozvadský z Malých Stankovic, ale své díly zde měli i Žambokrétyovci, jejichž dědičným majetkem byla ves Malé Žabokreky. V těch dobách se Zemianské Lieskové uvádí jako Nemeslieszko nebo Leskowe nobilium. Později byl majetek rozdělen mezi množství šlechtických rodin. Koncem 16. století se o majetek dělili

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.pamiatkynaslovensku.sk, http://www.melcice-lieskove.sk,http://www.fratrascentrum.sk a další, 7.11. 2016

popis

Kaštěl je nevelká obdélníková patrová stavba se středovým rizalitem na čelní i zadní fasádě členěna pásovou rustikou. Okna mají štukovou profilovanou šambránu a festón pod supraportovou římsou. K východní fasádě přiléhá novodobé architektonicky nehodnotné křídlo.