zámek Beckov

kúria Ambrovcov, kúria Ambrovec
Kúria (skromnější sídlo šlechty {zámek}) Ambrovec postavená v 1. pol. 17. stol. je kulturní památkou. Posledním majitelem byl Zoltán Ambro. V r. 1988 bylo v objektu otevřeno muzeum Beckova pod správou Trenčianskeho muzea.
kúria Ambrovcov
© Luděk Vláčil 07/2019
Graficke pismenko Obec Beckov leží na západním Slovensku v Trenčianském kraji v okrese Nové Mesto nad Váhom. Přímo nad obcí se na příkré skále tyčí monumentální zřícenina krásného beckovského hradu, který je bezesporu největší turistickou atrakcí. Druhou největší stavbou v obci je klášter františkánů s kostelem sv. Josefa Pěstouna. Dalšími sakrálními stavbami jsou evangelický kostel a kostel sv. Štěpána krále či starý židovský hřbitov. Je zde však více zajímavých památek, například některé kúrie (kúria-skromnější sídlo nižší a střední šlechty na Slovensku u nás označované jako zámek [popřípadě palác]) - kúria č. p. 20 sloužící jako penzion, kúria č.p. 5, ve které je bar ...

historie

Beckov byl v minulosti významným opevněným trhovým městečkem, které svého času patřilo k sídlům s největším počtem zemanských a vyšších šlechtických rodin v celém Uhersku. Mnohé se zde usadily po útěku z jižního Uherska, jež obsadili Osmanští Turci. Díky tomu zde vzniklo i několik kúrií (skromnější sídlo šlechty). V 19. století se jich na území dnešní obce mělo nacházet až okolo deseti. Některé se zachovaly dodnes. Jednou z nich je renesanční

Luděk Vláčil- zdroj: 700 slovenských hradov, zámkov, kaštieľov, panských sídel a pevností - Ján Lacika, Ikar 2010., http://www.muzeum.sk/? a další, 13.9. 2016

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec