zámek Záblatie

Serényiovský kaštieľ
Pozdně renesanční kaštěl (typ zámku) byl vybudován někdy počátkem 17. stol. rodem Serényiů původně jako opevněný. V 18. stol. barokně upraven. V l. 1948-1997 sloužil účelům zemědělského učiliště. V l. 2010-2013 došlo k rekonstrukci a dnes slouží jako domov pro seniory.
© Luděk Vláčil 07/2016
Graficke pismenko Kaštěl se nachází na západním Slovensku v Trenčíně, v městské části Záblatie, v ulici Pri Parku 39-40. Ves leží v západní části Trenčína, na pravém břehu Váhu pod úpatím Bielych Karpat. Kaštěl byl původně vodní pevností, což dokazují zachovalé klíčové střílny na věži. Za povšimnutí také stojí erb a hodiny, jež jsou rovněž umístěny na věži. Dále pak jsou to sluneční hodiny s nástěnnou malbou Pegase z přelomu 17.-18. století na jihovýchodní fasádě zámku. Nejvýraznějším prvkem moderní úpravy je únikové schodiště, které je pokryto zrcadlovým sklem, aby minimalizovalo narušení rázu původní stavby. Celý objekt obklopuje anglický park, který však není volně ...

historie

Pozdně renesanční kaštěl (jeden z typů šlechtických sídel na Slovensku u nás souhrnně označovaných jako zámek) v Záblatí vybudovali původně jako vodní pevnost někdy v 20. letech 17. století Serényiové (Seréniovci). Kaštěl původně chránil vodní příkop. Na přelomu 17.-18. století byly na jihovýchodní fasádě zámku vytvořeny sluneční hodiny s nástěnnou malbou Pegase. Někdy v polovině 18. století kaštěl upravili v barokním slohu, přičemž k němu byla

Luděk Vláčil- zdroj:700 slovenských hradov, zámkov, kaštieľov, panských sídel a pevností. Ján Lacika, Ikar 2010, https://www.facebook.com/media/set/? a další, 31.7. 2016

popis

Kaštiel je podsklepený jednopatrový dvoutraktový obdélníkový objekt s předsunutou vstupní věží v průčelí. Ze zadní strany vyčnívá malá kaple a moderní prosklené schodiště s výtahem. Stropy jsou zaklenuté valenými klenbami s lunetami a křížovými klenbami. Před zámkem stojí menší dům správce. Zámek je obklopen parkem.