Původně renesanční kaštěl (zámek) vznikl za arcibiskupa Juraje Selepčéniho v letech 1677-1680 přestavbou staršího vodního hradu. V 19. stol. za Juraje Apponyiho klasicistně přestavěn do současné podoby. Apponyiovcům patřil až do r. 1923, kdy se stal sídlem zahradnické školy. Dnes v majetku obce.
Severní průčelí
© Luděk Vláčil 05/2016
Graficke pismenko Obec Malinovo (dříve Eberhart či Eberhard) se nachází na jihozápadním Slovensku v okrese Senec v blízkosti Malého Dunaje východně od Bratislavy. V centru obce se rozkládá rozlehlý park se starými platany, v jehož středu stojí klasicistní kaštěl (slovensky kaštieľ - jeden z typů šlechtických sídel na Slovensku u nás označovaný jako zámek [popřípadě tvrz]), který byl vybudován na místě středověkého vodního hradu. K dalším památkám obce patří kostel svatého Jiří z r. 1872 postavený na hrobech a původní pohřební kapli Apponyiovců. Dále se zde nalézá pozdně klasicistní zvonice z druhé třetiny 19. století či socha svatého Jana z r. 1739.

historie

První zmínka o vsi (někdy se uvádí též jako první zmínka o hradě), jež se původně nazývala Eberhard, pochází z roku 1209. Hrad chráněný vodním příkopem vznikl pravděpodobně ve 14. století. V roce 1412 se uvádí, že hrad měl tři věže a několik budov. Malinovské panství patřilo knížatům z Pezinku a Svatého Jura. Od konce 15. století se rozdělilo na část eberhardskou (malinovskou) a svatojurskou. V 17. století získal hrad s panstvím uherský primas,

Luděk Vláčil - zdroj:http://www.malinovo.sk, 700 slovenských hradov, zámkov, kaštieľov, panských sídel a pevností. Ján Lacika, Ikar 2010,Atlas slovenských kaštieľov a kúrií - 1. (Bratislavský kraj) Nikoleta Jurčinová, Miloš Zverina, Nitrava (2014) a další, 23.5. 2016

popis

Objekt tvoří čtyřkřídlá dvoupodlažní budova s centrálním nádvořím se zaoblením v rozích. Hlavní fasáda je klasicistická, z níž mírně vystupuje rizalit s trojúhelníkovým tympanonem, před nímž je balkón postavený na čtyřech ocelových sloupech. Z pravidelného půdorysu zámku na východním křídle výrazně vystupuje původně renesanční kaple z roku 1677, což dokládá letopočet pod lunetovou klenbou kapličky. Ve spodní části zámku jsou místnosti zaklenuté

Luděk Vláčil- zdroj: Atlas slovenských kaštieľov a kúrií - 1. (Bratislavský kraj) Nikoleta Jurčinová, Miloš Zverina, Nitrava (2014) a další, 23.5. 2016

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    hrad přestavěný na zámek