Kamenný most přes Svratku vystavěn r. 1856 v místě dřevěného předchůdce. Most ze tří oblouků, 17 m dlouhý, 5 m široký a 4 m nad hladinou řeky. Pilíře z pískovce, oblouky a parapety z lomového kamene, parapety kryty kamennými deskami. U mostu kámen označující hranici mezi Čechami a Moravou.
Kamenný most v Herálci
© Pavel Vítek 09/2014
Graficke pismenko Obec Herálec se nachází v severovýchodní části kraje Vysočina, najdeme ji 14 km jihovýchodně od Hlinska a 17 km severně od Žďáru nad Sázavou. Leží pod nejvyššími vrcholy chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy, pod Devíti skalami a Žákovou horou. Obcí prochází dvě cyklotrasy - dálková cyklotrasa č. 1, spojující Prahu a Brno a také cyklotrasa 4180 vedoucí z Herálce přes Svratouch do České Rybné u Proseče. Kamenný most najdeme v centu obce, nedaleko od restaurace U mostu.

popis

Moravská osada Herálec byla v pramenech poprvé zmíněna v roce 1279. Kamenný most přes řeku Svratku byl postaven roku 1856 v místě svého dřevěného předchůdce. Odděluje od sebe českou a moravskou část obce, místní název je most Valenův. Most je dlouhý 17 metrů a široký 5 metrů. Za normálního stavu vodu v řece je ve čtyřmetrové výšce nad hladinou. Pilíře mostu jsou vyzděny z pískovcových kvádr. oblouky a parapetní zídky z lomového kamene. Parapety