Zaniklá tvrz pánů z Libosvár v jižní části obce v místech a okolí statku čp. 29. Ves s tvrzí vznikla koncem 13. stol. Naposledy se zmiňuje r. 1510. Po připojení obce k panství Bystřice tvrz zanikla. Poslední náznaky valů byly setřeny v r. 1975.
pohled k zahradě statku čp. 29 a do míst, kde v minulosti tvrz stávala
© Jan P. Štěpánek 05/2007
Graficke pismenko Zaniklá tvrz i její terénní relikty v centru obce Libosváry nedaleko Loukova na Kroměřížsku. Bývalá tvrz stávala při jižním okraji vsi, na pravém břehu potoka Libosvárka, kde byly dlouho patrné terénní nerovnosti (valy), odkud dostalo místo pojmenování Na valech. Viditelné terénní vlny v blízkosti statku čp. 29 byly zlikvidovány v r. 1975 při stavbě nového rodinného domku.

historie

Historie obce sahá písemně až do roku 1293, kdy přemyslovský levoboček vévoda Mikuláš Opavský prodává Libosváry Zbyslavovi z Bohuslavic. R. 1351 je zmiňován Černín z Libosvár. Z Libosvár pocházel také Martin, který byl v roce 1362 hofmistrem kláštera a hradu Louky u Znojma. V roce 1406 se činí zmínka o mrtvém Jezdoňovi z Opatovi, který Libosváry odkázal svým dvěma synům Petru a Janovi. Jan z Libosvár se připojil svým podpisem v roce 1415 ke

Jan P. Štěpánek dle F. Musil, M. Plaček, J. Úlovec: Zaniklé hrady, zámky a tvrze Čech, Moravy a Slezska po roce 1945, Libri 2005, 23.1. 2012

zaniklý
    Zlínský kraj