Raně gotický farní kostel klášterního města Vyšší Brod prošel mnoha přestavbami v 15.–19. století. Pravděpodobně největší stavbu v Česku s dochovanou chórovou věží obklopuje hřbitov s několika božími mukami, severně od něj velká klasicistní fara.
Kostel sv. Bartoloměje ve Vyšším Brodě
Graficke pismenko Kostelní areál stojí na horním (jižním) konci vyšebrodského náměstí. Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se konají pravidelně o nedělích od 8.00. Z celodenně a celotýdenně přístupného hřbitova je možné nahlédnout dovnitř zamřížovaným západním portálem.

Kostel svatého Bartoloměje ve Vyšším Brodě
    Osada Vyšší Brod existovala u přechodu linecké stezky před Vltavu už před založením kláštera. Její farní kostel zřejmě vznikl v 60.–70. letech 13. století. Původní stavbu poničili při svém tažení husité, obnovena v 15. století s plochostropou lodí (původně snad trojlodí). Další úpravy následovaly v 16. století, v 17. století byla zaklenuta loď, roku 1715 přistavěna sakristie. Novogotická úprava v 19. století mu dala dnešní vzhled. Přes četné

Český Krumlov  (CK)
    Vyšší Brod