kostel sv. Apoleny

bývalá Svatá Apolena; Málkov
Zřícenina kostela, který nechal postavit roku 1670 Georg Maximilian Lindel u místa, kde vyvěral léčivý pramen. Ves zanikla po 2. sv. válce. Neudržovaný kostel je v první polovině 20. století v havarijním stavu.
celkový pohled

Kostel a zázračný pramen

Graficke pismenko Zřícenina kostela při silnici z Přimdy do Nové vsi. Kostel byl postaven při prameni léčivé vody v roce 1670 majitelem zdejšího panství Georgem Maximilianem Lindelem.
Okolo postupně vznikla víska, která po roce 1945 zanikla v souvislosti s vylidněním pohraniční oblasti. V první polovině 20. století se kostel nachází v havarijním stavu, je odsvěcen a součásti zařízení rozmístěny v okolních farnostech. Kostel měl zevně obrys obdélníku, uvnitř měl půdorys kříže, s jednou věží a kupolí.