pozorovatelna CO

Minimuzeum civilní obrany
Pozorovatelna z roku 1962 vybudovaná pro potřeby štábu civilní ochrany okresu Přerov, opuštěná roku 1985. Od roku 2007 probíhají rekonstrukční práce.
Celkový pohled na pozorovatelnu
Celkový pohled na opravenou pozorovatelnu
Graficke pismenko Na pozorovatelnu se dostanete snadno. Z Přerova (autobusové nádraží) autobusem číslo 25 do Dluhonic. Když se budete blížit ke Dluhonicím, asi 200 metrů vpravo v poli uvidíte malý oplocený pozemek a zde se nachází pozorovatelna. V Dluhonicích vystoupíte a kousek se vrátíte. Pokud cestujete autem, můžete jej nechat hned vpravo za značkou Dluhonice, silnice se zde rozšiřuje.
Přítomnost průvodce symbolizuje vyvěšená státní vlajka.
V okolí rozhodně stojí za návštěvu archeologické naleziště v Předmostí.
Jiří Doupal , 11.6. 2009

Historie pozorovatelny
    Pozorovatelna byla postavena roku 1963 pro potřeby štábu CO okresu Přerov. Na počátku 70. let prošla rekonstrukcí. Z důvodu rozšiřující se městské zástavby byla pozorovatelna opuštěna přibližně roku 1985. Od té doby chátrala. Od roku 2007 probíhají rekonstrukční práce. Pozorovatelna nyní získala svůj původní vzhled ze 60. let.
    Jiří Doupal , 7.6. 2009

popis

Pozorovatelna Civilní ochrany, postavená roku 1963. Nyní prochází rekonstrukcí. Minimuzeum CO prezentuje vybavení průzkumných jednotek, které měly pozorovatelnu obsazovat. Návštěvníci se dozví informace o historii pozorovatelny, vybavení, úkolu a další. V návštěvních dnech je pozorovatelna plně vybavena a průvodce provází v uniformě průzkumných jednotek.
    Jiří Doupal , 6.6. 2009

pevnost, bunkr