Zřicenina hrádku. Bez zmínky v historických pramenech, patrně byl postaven králem jako strážní hrad v 2. pol. 13. stol. Nálezy keramiky z obd. 13.–15. stol. Hrádek pravděpodobně zanikl požárem v době husitských vpádů.
Zbytky věže
© Roman Řezáč 07/2005
Graficke pismenko Pozůstatky hrádku leží na protáhlém ostrohu, výrazně vybíhajícího do ohybu Borinského potoka, necelé 2 km jihovýchodně od obce Borinka. Na hrádek vede žlutá značka z rozcestí příznačně nazvaného Pod dračím hrádkom. Vznik hrádku, o kterém nejsou z dostupných pramenů známé žádné zmínky, je patrně výsledkem královské iniciativy v 2.polovině 13.století. Už z dispozice hrádku se dá usuzovat, že jeho účelem nebyla sídelní funkce, ale že šlo o strážný objekt. Tuto funkci potvrzuje i výhodné postavení, přímo nad cestou v údolí potoka, odkud ji mohl bez problémů kontrolovat. A protože touto cestou se dají několika průsmyky projít napříč celé Malé ...