Místo kontinuálně využívané jako opevněné sídlo od 9. století. Z velkomoravského hradiště se vyvinul středověký hrad, náročně přestavěný počátkem 15. století Zikmundem Lucemburským. Dnešní vzhled vychází z tereziánské přestavby v polovině 18. století, je však výsledkem obnovy v letech 1956–68.
Pohled na hrad od jihozápadu. Na popředí je Korunní věž.
Graficke pismenko Pro panorama Bratislavy typický čtvercový hrad na skalnaté výšině stojí na dávném keltském oppidu. V 9. století zde stála bazilika a palác. V dnešní době uvnitř najdeme výstavu Historického a Hudebního muzea.

Bratislavský hrad
    Pahorek na západní straně pozdějšího hrazeného města byl jako opevněné místo kontinuálně využíván od 9. století, kdy je zde doloženo velkomoravské hradiště s částečně kamennou zástavbou. Po vyvrácení Velké Moravy Maďary se zde vyvinul středověký hrad, mnohokrát upravovaný v průběhu 11.–13. století. Jeho viditelným pozůstatkem je spodní část Korunní věže v jihozápadním nároží dnešního hlavního objektu. Ten vznikl při náročné přestavbě, zahájené

Ivan Grisa, dle Plaček - Bóna: Encyklopedie slovenských hradů, Libri 2007, 9.9. 2011