zámek Kočovce

kaštieľ Taberov, Rakovského kaštieľ
Barokní zámek (slovensky kaštieľ) dal v r. 1730 postavit podžupan Príleský. V r. 1880 nechal Gejza Rakovský zámek upravit v romantizujícím slohu. Posledním soukromým majitelem byl Anton Rakovský, jemuž byl majetek v r. 1948 zabaven. V současnosti slouží ke vzdělávacím i rekreačním účelům.
zámek (kaštieľ) Kočovce
© Luděk Vláčil 07/2019
Graficke pismenko Západoslovenská obec Kočovce leží na levém břehu Váhu a severojižním směrem jí prochází silnice spojující Trenčín a Piešťany. Současná obec vznikla v roce 1960 spojením tří dříve samostatných částí Beckovská Vieska, Rakoľuby a Kočovce (vznikla v r. 1892 sloučením vsí Velké a Malé Kočovce). Nejvýznamnější kulturně-historickou památkou části Kočovce a zároveň celé obce je původně barokní zámek (slovensky kaštieľ) s přilehlým parkem, který je volně přístupný veřejnosti. Součástí objektu jsou i koňské stáje, které poskytují možnost výcvikových jízd pro zájemce z řad veřejnosti a také hipoterapii pro zdravotně postižené děti. Poslední ...
Luděk Vláčil a Jiří Špaček (s využitím informací různých internetových stránek ), 16.8. 2019

historie

Kočovce byly původně rozděleny na Velké a Malé Kočovce. Velké Kočovce patřily panství hradu Beckov a Malé Kočovce vlastnilo několik zemanských rodin. Kromě Kočovských to byla rodina Kálnických, Rakoľubských, Dubnických a Príleských. Právě podžupan Príleský si v roce 1730 nechal postavit současný barokní zámek (kaštieľ). Od roku 1871 zámek vlastnil rod Rakovských. Nejznámějším z nich byl botanik, ovocnář a šlechtitel Gejza Rakovský (1845-1911),

Luděk Vláčil - zdroj: informační tabule v místě, http://www.pamiatkynaslovensku.sk, https://sk.wikipedia.org a další, 16.8. 2019

popis

Zámek je jednopodlažní trojkřídlá barokně-klasicistní budova v průčelí s ústředním rizalitem, který je zdůrazněn převýšenou hmotou, členěním fasády a představenou otevřenou předsíní před hlavním vchodem. Boční, původně hospodářská křídla byla upravena na ubytovací prostory. K zámeckému areálu patřilo mnoho hospodářských budov, z nichž některé byly v 2. polovině 20. století zbořeny. Zámek obklopuje park, ke kterému původně přiléhala také ovocná

Jiří Špaček a Luděk Vláčil (s využitím informací různých internetových stránek), 16.8. 2019